Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Papantla, Voladoři a El Tajín

Cestu do Papantly jsme původně plánovaly na předminulý víkend, ale plány nám narušil Ernesto (hurikán, který se přehnal přes Yucatán a na sever cestoval dál přes Veracruz.) Tak jsme cestu o týden odložily, ale pak se stejně během 4-hodinové cesty autobusem děsily, že si Ernesto oblíbil Mexiko stejně jako my a nehodlá ho opustit. Celý pátek totiž lilo jako z konve...Papantlu jsme tedy první odpoledne prozkoumávaly v děsti. Za ty dva měsíce jsme už zmexičtěly a odvykly používání děstníků (svou roli hrálo i to, že jsme žádný neměly a v pláštěnkách jsme strašit nechtěly.)

Monumento al Volador

Největším lákadlem Papantly je vystoupení Voladorů, které bylo v roce 2009 zařazeno na seznam kulturního dědictví UNESCO. Voladoři jsou příslušníci kmene Totonaků, kteří oblečeni v tradičních barevně vyšívaných krojích lezou na 35 metrů vysoký kůl, ze kterého se potom hlavou dolů spouští jištěni jen provazem uvázaným v pase. Celý rituál je doprovázen zvukem flétny a tamburínky, na které hraje jeden z Voladorů, který sedí na vrcholku kůlu, mezitím co se zbylí čtyři spouštějí dolů. Když si člověk něco o Papantle zjišťuje na internetu, skoro všude se dočte, že vystoupení Voladorů je nejlepší zážitek z Papantly. Moc jsme si to neuměly představit, ale hned v sobotu ráno jsme se přesvědčily o pravdivosti tohoto tvrzení. Stejně jako v Coatepecu je zvuk marimby slyšet i na vrcholku Cerro de las Culebras, v Papantle člověk slyší voladorskou flétnu a tamburínku, i když vyleze nad město k Monumento al Volador. 

Proslulé vystoupení Voladorů jsme v sobotu ráno natáčely a fotily jak zběsilé, a jelikož si člověk koukající přes foťák realitu tolik nevychutná, měly jsme radost, že nás další Voladoři přivítali o pár hodin později v Tajínu. El Tajín je nejvýznamější pyramidový komplex státu Veracruz, postavili a obývali ho Totonakové, které dodnes v Papantle a okolí potkáte (teda ne přesně je, ale jejich prapotomky.) My jsme měli to štěstí, že jsme do Tajínu dorazily relativně brzo, takže tam bylo jen pár dalších lidí a celé místo mělo úžasnou atmosféru. Ještě úžasnější o to, že chvíli po vstupu jsme uslyšely bubnování a asi po 10 minutách chůze za zvukem jsme uviděly skupinu asi 60 lidí oblečených v různých kostýmech a tančících za zvuku bubnů. Později jsme se dozvěděly, že to nebyla žádná pravidelná turistická atrakce, nýbrž skupina lidí, která se prostě rozhodla tam provést totonacký rituál. Po východu z areálu nás čekalo další vystoupení Voladorů, které se před Tajínem koná několikrát za den, asi aby žádný návštěvník nebyl o ten zážitek ochuzen. Jelikož se nám nechtělo čekat až přijede autobus směr Papantla, zastavily jsme taxík a když jsme zjistily, že cena je stejná jako za autobus, tak jsme neváhaly. Nevíme, jak jinde v Mexiku, ale ve Veracruzu existují "sběrné taxíky", které naberou několik lidí jedoucí stejným směrem, aby cesta vyšla levněji (kéž by se v Praze inspirovali!)

Papantla je také známá jako město vanilky, která je tu k zakoupení v všech možných podobách - mají esenci (do moučníků apod.), extrakt, lusk, sprej osvěžovač, různé suvenýry spletené z vanilky ve tvaru srdíček, kytiček, zvířátek, růženců a tak dále. Maťa se o Papantle kdesi dočetla, že prý jako výchozí bod na Tajín ok, ale jinak město děs a běs, a tak jsme byly opravdu mile překvapené. Město má asi 50 tisíc obyvatel, takže na naše poměry co se počtu obyvatel týče celkem slušné město, ale co se občanské vybavenosti týče spíš malé městečko. Hlavní náměstí a okolí

(park, Palacio Municipal, katedrála) je hezké a když zrovna neprší, posedává tam spousta lidí všech věkových kategorií. Ve Veracruzu i v té nejmenší vesnici najdete centrální park, kde se během celého dne a hlavně večer shromažďují lidé od miminek (s doprovodem) po starce. Na zdi lemující horní část parku je 25 metrů dlouhý reliéf zobrazující vývoj totonacké kultury, jehož autorem je Teodoro Cano García, který v Papantle založil muzeum vystavující některé jeho práce, kopie soch z Tajínu a totonacké kroje. Přestože se nám v Papantle moc líbilo, nenašly jsme tam místo, kde by dělali dobrou kávu, a tak jsme se v něděli večer zase vrátily do Coatepecu. 

Pro více fotek: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151030455993416.459349.722963415&type=3

Autor: Daniela Hrušková | pondělí 27.8.2012 6:39 | karma článku: 7,43 | přečteno: 461x
  • Další články autora

Daniela Hrušková

Xalapa nebo taky Jalapa

Xalapa je hlavní město státu Veracruz, název města je čte "chalapa" a podle toho jsou pojmenované i slavné papričky jalapeños. Ve státě Veracruz už přes měsíc bydlíme a co chvíli kolem po silnici jezdí auta se zakuklenými vojáky na korbě, kteří v rukou drží samopaly. Včera jsme dokonce potkali menší kolonu takových aut a jedno mělo na střeše normálně kulomet! Naše původní doměnka, že jedeme do státu, který je od hranice s USA celkem daleko, takže je relativně klidný, byla mylná. Veracruz je naopak jeden z nejnebezpečnějších států Mexika, jeho největší město je totiž nejvýznamnějším přístavem země, kudy se dají pašovat všelijaké srandy...

13.8.2012 v 6:42 | Karma: 8,71 | Přečteno: 572x | Diskuse| Ostatní

Daniela Hrušková

Muzeum kávy a přestřelka

V pondělí a ve středu večer učíme pár kilometrů od Coatepecu v muzeu kávy v komunitě El Grande. A aby předávání informací nebylo jednostranné, jednoho dne jsme si od jedné z našich studentek vyžádaly výklad s prohlídkou muzea. A tak se potvrdilo naše podezření, že kafe neroste na policích v supermarketu..

6.8.2012 v 7:15 | Karma: 9,48 | Přečteno: 621x | Diskuse| Ostatní

Daniela Hrušková

Fiesta v Xicu

Ať přijedete do Mexika v jakoukoli dobu, určitě se vám podaří zažít nějakou fiestu. My jsme měly to štěstí, že během celého července ve vesničce Xico probíhají oslavy svaté Máří Magdaleny, jejíž kostel stojí v centru vsi (ves je velká asi jako menší české město, má 30 000 obyvatel). Na fiestu se sjíždějí lidé nejen z okolí, ale i z 5 hodin cesty vzdáleného hlavního města.

29.7.2012 v 4:33 | Karma: 7,72 | Přečteno: 711x | Diskuse| Ostatní

Daniela Hrušková

Zimpizahua a děti

Další týden jsme začaly učit kromě dvou kurzů dospělých i děti. Dětský kurz byl domluven na každý den od pondělí do čtvrtka na hodinu a půl na haciendě Zimpizahua. Zimpizahua je vesnička asi 3 kmza Coatepecem. Na haciendách dříve žili patroni (u nás bychom je asi nazvali velkostatkáři), kteří na svých pozemcích zaměstnávali v podstatě celou vesnici. Dnes v haciendě Zimpizahua žije rodina majitele a provozují tam restauraci a hotel (kdo by náhodou hledal ubytování v okolí Coatepecu http://www.haciendazimpizahua.com/)

23.7.2012 v 20:11 | Karma: 7,43 | Přečteno: 568x | Diskuse| Ostatní

Daniela Hrušková

Vedro ve Veracruzu

Za první odučený týden jsme se odměnily výletem do nejvýznamějšího mexického přístavu Veracruzu, který založil Hernán Cortés v roce 1519 (vůbec první město založené Evropany v kontinentální Americe.) Cestou jsme se ještě zastavily ve vesničce La Antigua, kde stojí Cortézův dům, respektive jeho zřícenina, kterou drží pohromadě už jen kořeny stromů ceiba.

22.7.2012 v 7:11 | Karma: 9,97 | Přečteno: 792x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 652x
Studentka FSV UK. Absolvent ročního programu AFS v Argentině. Dobrovolník neziskových organizací AFS a United Vision. Momentálně s United Vision na dva měsíce v Mexiku ve státě Veracruz v městě Coatepec.

Seznam rubrik