Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Xalapa nebo taky Jalapa

Xalapa je hlavní město státu Veracruz, název města je čte "chalapa" a podle toho jsou pojmenované i slavné papričky jalapeños. Ve státě Veracruz už přes měsíc bydlíme a co chvíli kolem po silnici jezdí auta se zakuklenými vojáky na korbě, kteří v rukou drží samopaly. Včera jsme dokonce potkali menší kolonu takových aut a jedno mělo na střeše normálně kulomet! Naše původní doměnka, že jedeme do státu, který je od hranice s USA celkem daleko, takže je relativně klidný, byla mylná. Veracruz je naopak jeden z nejnebezpečnějších států Mexika, jeho největší město je totiž nejvýznamnějším přístavem země, kudy se dají pašovat všelijaké srandy...

Ale ani kolem pojíždějící ozbrojenci nám nezabránili, abychom si Coatepec a Xalapu oblíbily. Domorodci si aut s takovým nákladem ani nevšimou a my jsme si časem taky víceméně už zvykly. Jeden z mnoha xalapských parků se jmenuje Tecajetes. Ale namísto městského parku spíš připomíná džungli. Stromy jsou vysoké asi jako v pralese a pro spoustu různých keřů, kapradin a jiných rostlin není kromě cestičky vidět kousek země. V Tecajetes je také spousta jezírek a vodních nádrží propojených systémem vodopádů a říček. A žijí tam kapři, malé rybky a vodní želvy, kterých můžete v jednom jezírku napočítat klidně přes 20 kusů různých velikostí. Park využívají hlavně rodiny s dětmi, svezete se tam přes jedno jezírko na kladce (tirolesa), děti si zahrají na dětském hřišti a sportovci mohou využít basketbalové a fotbalové hřiště a všechno zadarmo. 

V úplném centru Xalapy je park Juarez, na jehož okrajích najdeme xalapskou katedrálu "neposkrvněného početí", Palacio de Gobierno (vládní sídlo) a Palacio Municipal (radnice.) V parku Juarez člověk může strávit několik hodin jenom tím, že kouká na lidi a holuby kolem a nebude se ani chvíli nudit. Spousta lidí tam chodí venčit své ratolesti, které si užívají krmení a honění holubů. K těmto opeřencům mají v parku Juarez celkově trochu jiný přístup než u nás, rodiče totiž nadšeně povzbuzují děti v tom, aby holuba chytly do holých rukou a daly ho pohladit mladšímu a pomalejšímu sourozenci. V parku samozřejmě nemohou chybět stánky s občerstvením a prodavači balónků. Na každém mexickém náměstí, které jsme zatím viděly, prodávají vařenou kukuřici na tyčce (kterou vám pomažou chili nebo majonézou a sýrem), hotdogy a hamburgery, smažené brambůrky (na které si místní lijí kečup, sypou sýr a chili), smažený banán se smetanou a "churros", což jsou tyčky ze smaženého těsta podávané zalité čokoládou, smetanou nebo posypané cukrem. Z tohoto výčtu oblíbených mexických dobrot prodávaných na každém rohu je každému asi jasné, že to se zdravou stravou nepřehánějí. Ale nutno uznat, že normální obědová jídla jsou v porovnání s typickou českou kuchyní mnohem lehčí. 

Paseo de los Lagos je dalším příjemných místem na procházku a je kousíček od centra hned vedle areálu Universidad Veracruzana. Tři propojená jezera se dají pěšky obějít ani ne za hodinku, ale odpůrci chůze si mohou zapůjčit speciální dopravní prostředek vzniklý spářením kola a auta. Největší jezero křižují šlapadla a loďky, kolem něho korzují chodci a nad ním na tirolese sviští milovníci výšek.

Ale největší pýchou Xalapy je Antropologické muzeum, které se specializuje na kultury pobřeží Mexického zálivu. Symbolem muzea je jedna z obrovských hlav kultury Olmeca, která se řadí do předklasické doby, tedy 1600 př.n.l. až 300 n.l. V muzeu ale kromě velikých plastik najdeme i keramiku, drobné plastiky a šperky pocházející z předklasické doby až po pozdně poklasickou. Zvenku muzeum působí jako nudně šedý kvádr, ale o to větším překvapením je interiér. Oživením prohlídky jsou exponáty umístěné v átriích, kde se člověk může nalokat čerstvého vzduchu a počučet na zeleň typickou pro Mexický záliv. Celkově je Xalapa velmi kulturní město, na koncerty různých velikostí a žánrů můžete narazit snad každý den. My jsme na jednom dokonce byly, odehrával se v jednom baru poblíž Paseo de los Lagos, tři mladí hoši hráli na elektrické kytary, ale kam se jejich nadšení a temperament hrabal na svojí babičku doprovázející je na bubny.

Sedmikilometrovou vzdálenost mezi Coatepecem a Xalapou jsme

 překonávaly autobusem. Stejně jako na jiných cestách autobusem, i tady cestující leckdy zabaví nějaký muzikant nebo prodejce. Nejčastěji jsme na cestách busem potkávaly zpívající kytaristy, ale jednou se nám právě na cestě z Xalapy poštěstilo a potkaly jsme prodejce tiskovin. Přestože mu chyběly skoro všechny horní zuby, dokázal bez jediného nadechnutí celou dvacetiminutovou cestu osazenstvu autobusu velmi sugestivně nabízet literaturu snad všech možných žánrů (kuchařky, domácí lékaři, vtipy, milostné romány, náboženská literatura, dětské čtivo, významy jmen, vykladače snů a dokonce i Deník Anny Frankové.) Při jeho jmenování různých chorob, které si člověk díky nákupu domácího lékaře sám hravě vyléčí, se člověk neubránil myšlence, zda některou z jím jmenovaných chorob opravdu nemá a neměl by tedy na oltář zdraví obětovat pár pesos. Prodavačův projev a věrohodnost umocňoval ještě jeho výstražně zdvižený ukazovák, kterým nám všem hrozil jak farář z kazatelny. 

Pro fotky nejen z Xalapy klikněte na: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151030455993416.459349.722963415&type=3  

Autor: Daniela Hrušková | pondělí 13.8.2012 6:42 | karma článku: 8,71 | přečteno: 572x
  • Další články autora

Daniela Hrušková

Papantla, Voladoři a El Tajín

Cestu do Papantly jsme původně plánovaly na předminulý víkend, ale plány nám narušil Ernesto (hurikán, který se přehnal přes Yucatán a na sever cestoval dál přes Veracruz.) Tak jsme cestu o týden odložily, ale pak se stejně během 4-hodinové cesty autobusem děsily, že si Ernesto oblíbil Mexiko stejně jako my a nehodlá ho opustit. Celý pátek totiž lilo jako z konve...Papantlu jsme tedy první odpoledne prozkoumávaly v děsti. Za ty dva měsíce jsme už zmexičtěly a odvykly používání děstníků (svou roli hrálo i to, že jsme žádný neměly a v pláštěnkách jsme strašit nechtěly.)

27.8.2012 v 6:39 | Karma: 7,43 | Přečteno: 461x | Diskuse| Ostatní

Daniela Hrušková

Muzeum kávy a přestřelka

V pondělí a ve středu večer učíme pár kilometrů od Coatepecu v muzeu kávy v komunitě El Grande. A aby předávání informací nebylo jednostranné, jednoho dne jsme si od jedné z našich studentek vyžádaly výklad s prohlídkou muzea. A tak se potvrdilo naše podezření, že kafe neroste na policích v supermarketu..

6.8.2012 v 7:15 | Karma: 9,48 | Přečteno: 621x | Diskuse| Ostatní

Daniela Hrušková

Fiesta v Xicu

Ať přijedete do Mexika v jakoukoli dobu, určitě se vám podaří zažít nějakou fiestu. My jsme měly to štěstí, že během celého července ve vesničce Xico probíhají oslavy svaté Máří Magdaleny, jejíž kostel stojí v centru vsi (ves je velká asi jako menší české město, má 30 000 obyvatel). Na fiestu se sjíždějí lidé nejen z okolí, ale i z 5 hodin cesty vzdáleného hlavního města.

29.7.2012 v 4:33 | Karma: 7,72 | Přečteno: 711x | Diskuse| Ostatní

Daniela Hrušková

Zimpizahua a děti

Další týden jsme začaly učit kromě dvou kurzů dospělých i děti. Dětský kurz byl domluven na každý den od pondělí do čtvrtka na hodinu a půl na haciendě Zimpizahua. Zimpizahua je vesnička asi 3 kmza Coatepecem. Na haciendách dříve žili patroni (u nás bychom je asi nazvali velkostatkáři), kteří na svých pozemcích zaměstnávali v podstatě celou vesnici. Dnes v haciendě Zimpizahua žije rodina majitele a provozují tam restauraci a hotel (kdo by náhodou hledal ubytování v okolí Coatepecu http://www.haciendazimpizahua.com/)

23.7.2012 v 20:11 | Karma: 7,43 | Přečteno: 568x | Diskuse| Ostatní

Daniela Hrušková

Vedro ve Veracruzu

Za první odučený týden jsme se odměnily výletem do nejvýznamějšího mexického přístavu Veracruzu, který založil Hernán Cortés v roce 1519 (vůbec první město založené Evropany v kontinentální Americe.) Cestou jsme se ještě zastavily ve vesničce La Antigua, kde stojí Cortézův dům, respektive jeho zřícenina, kterou drží pohromadě už jen kořeny stromů ceiba.

22.7.2012 v 7:11 | Karma: 9,97 | Přečteno: 792x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 652x
Studentka FSV UK. Absolvent ročního programu AFS v Argentině. Dobrovolník neziskových organizací AFS a United Vision. Momentálně s United Vision na dva měsíce v Mexiku ve státě Veracruz v městě Coatepec.

Seznam rubrik