Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zimpizahua a děti

Další týden jsme začaly učit kromě dvou kurzů dospělých i děti. Dětský kurz byl domluven na každý den od pondělí do čtvrtka na hodinu a půl na haciendě Zimpizahua. Zimpizahua je vesnička asi 3 kmza Coatepecem. Na haciendách dříve žili patroni (u nás bychom je asi nazvali velkostatkáři), kteří na svých pozemcích zaměstnávali v podstatě celou vesnici. Dnes v haciendě Zimpizahua žije rodina majitele a provozují tam restauraci a hotel (kdo by náhodou hledal ubytování v okolí Coatepecu http://www.haciendazimpizahua.com/)

Na první hodině se sešlo 6 dětí, ale postupně se jejich počet rozrostl na 13. Nejmladší Jessice je 7 let a nejstarší studentce je 12. Díky tomu je velký rozdíl v jejich rychlosti psaní a chápání, ale snažíme se to řešit individuálně během hodin a nebo po nich. Naší velkou pomocnicí je hadrová panenka Máňa (z nám neznámého důvodu se jim lépe vyslovuje Mája, tak ji překřtily.) První dotaz po našem příchodu je, zda přijela také Mája. Děti si Máju oblíbily natolik, že jsou při hodinách ochotni na ní ukazovat i takové části těla, které nemá – uši a nos. Při první hodině nás překvapily dotazem, proč je neučíme česky a neustále se zajímají o nějaká česká slova a pak je komolí s ještě větším nadšením než ta anglická. Musím přiznat, že mě dost zarazilo, když se mě děti neustále ptaly, jestli už tohle nebo támhleto mají psát na další stránku, jestli mají vynechat řádek, atp. Když jsem se zeptala, bylo mi řečeno, že tady jim učitelky (z Argentiny si pamatuji, že to tak bylo i na střední škole) dávají přesné instrukce k vedení poznámek. Nepamatuji si už, jak to je u nás na základních školách, jenom vím, že já bych takovéhle instrukce ignorovala asi v každém věku.

V půlce minulé hodiny začalo pršet, ochladilo se a na naše obnažené nohy se vrhly zrádné, mrňavé, neviditelné, neslyšitelné mušky, které nás naprosto neskutečně zřídily (jen na pravé noze jsem napočítala 28 kousanců, které šíleně svědí.) Mušky úplně ignorovaly to, že jsme byly hustě pomazané dokonce dvěma druhy repelentů zakoupenými tady, od kterých by tedy člověk čekal, že na místní havěť budou fungovat. Při těchto náletech jsem několikrát zaklela kurňa, kurňa a tak se děti hned naučily další slovíčko.

Zájem o Českou republiku je tak velký, že nejmladší Jessica už prý svému tatínkovi oznámila, že 1. září odlétá do ČR. Byla velice překvapená, že se k nám nedá dojít a nějak jí nešlo do hlavy, že ani autobusem ani autem k nám prostě nedojede (ne že by už měla řidičák, řídit se tu smí s povolením rodičů od 16 let.)

Autor: Daniela Hrušková | pondělí 23.7.2012 20:11 | karma článku: 7,43 | přečteno: 568x
  • Další články autora

Daniela Hrušková

Papantla, Voladoři a El Tajín

Cestu do Papantly jsme původně plánovaly na předminulý víkend, ale plány nám narušil Ernesto (hurikán, který se přehnal přes Yucatán a na sever cestoval dál přes Veracruz.) Tak jsme cestu o týden odložily, ale pak se stejně během 4-hodinové cesty autobusem děsily, že si Ernesto oblíbil Mexiko stejně jako my a nehodlá ho opustit. Celý pátek totiž lilo jako z konve...Papantlu jsme tedy první odpoledne prozkoumávaly v děsti. Za ty dva měsíce jsme už zmexičtěly a odvykly používání děstníků (svou roli hrálo i to, že jsme žádný neměly a v pláštěnkách jsme strašit nechtěly.)

27.8.2012 v 6:39 | Karma: 7,43 | Přečteno: 461x | Diskuse| Ostatní

Daniela Hrušková

Xalapa nebo taky Jalapa

Xalapa je hlavní město státu Veracruz, název města je čte "chalapa" a podle toho jsou pojmenované i slavné papričky jalapeños. Ve státě Veracruz už přes měsíc bydlíme a co chvíli kolem po silnici jezdí auta se zakuklenými vojáky na korbě, kteří v rukou drží samopaly. Včera jsme dokonce potkali menší kolonu takových aut a jedno mělo na střeše normálně kulomet! Naše původní doměnka, že jedeme do státu, který je od hranice s USA celkem daleko, takže je relativně klidný, byla mylná. Veracruz je naopak jeden z nejnebezpečnějších států Mexika, jeho největší město je totiž nejvýznamnějším přístavem země, kudy se dají pašovat všelijaké srandy...

13.8.2012 v 6:42 | Karma: 8,71 | Přečteno: 572x | Diskuse| Ostatní

Daniela Hrušková

Muzeum kávy a přestřelka

V pondělí a ve středu večer učíme pár kilometrů od Coatepecu v muzeu kávy v komunitě El Grande. A aby předávání informací nebylo jednostranné, jednoho dne jsme si od jedné z našich studentek vyžádaly výklad s prohlídkou muzea. A tak se potvrdilo naše podezření, že kafe neroste na policích v supermarketu..

6.8.2012 v 7:15 | Karma: 9,48 | Přečteno: 621x | Diskuse| Ostatní

Daniela Hrušková

Fiesta v Xicu

Ať přijedete do Mexika v jakoukoli dobu, určitě se vám podaří zažít nějakou fiestu. My jsme měly to štěstí, že během celého července ve vesničce Xico probíhají oslavy svaté Máří Magdaleny, jejíž kostel stojí v centru vsi (ves je velká asi jako menší české město, má 30 000 obyvatel). Na fiestu se sjíždějí lidé nejen z okolí, ale i z 5 hodin cesty vzdáleného hlavního města.

29.7.2012 v 4:33 | Karma: 7,72 | Přečteno: 711x | Diskuse| Ostatní

Daniela Hrušková

Vedro ve Veracruzu

Za první odučený týden jsme se odměnily výletem do nejvýznamějšího mexického přístavu Veracruzu, který založil Hernán Cortés v roce 1519 (vůbec první město založené Evropany v kontinentální Americe.) Cestou jsme se ještě zastavily ve vesničce La Antigua, kde stojí Cortézův dům, respektive jeho zřícenina, kterou drží pohromadě už jen kořeny stromů ceiba.

22.7.2012 v 7:11 | Karma: 9,97 | Přečteno: 792x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Lídr kandidátky AfD propustí asistenta podezřelého ze špionáže, do voleb půjde

24. dubna 2024  10:12,  aktualizováno  10:32

Europoslanec a lídr kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) Maximilian Krah i přes obvinění svého...

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Vyberte si jednotku a pozici. Ukrajina se snaží nalákat nové rekruty

24. dubna 2024  10:01

Daleko od zákopů, v nových centrech po celé Ukrajině, nabízejí civilní náboráři vyzbrojení...

KOMENTÁŘ: Na vině je přece vždycky žena... Feriho případ odstartoval změny

24. dubna 2024

Premium Tři roky nepodmíněně a zaplacení odškodného třem obětem. Takovým potvrzením rozsudku v pondělí...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 652x
Studentka FSV UK. Absolvent ročního programu AFS v Argentině. Dobrovolník neziskových organizací AFS a United Vision. Momentálně s United Vision na dva měsíce v Mexiku ve státě Veracruz v městě Coatepec.

Seznam rubrik