Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čekání na studenty

Jelikož náš návrat z Cosautlánu do Coatepecu změnil celou situaci, bylo potřeba zajistit v současném působišti stálé bydlení a hlavně kurzy angličtiny. Hned po návratu z Cosautlánu jsme zasedli s Imeldou a Hectorem, stejně jako každý den potom, a brainstormovali co teď..

Hector i Imelda zůstávali oba celou dobu v dobré náladě a jediné co jim dělalo starosti byl náš klid a bezpečí. Nejspíš jsme je asi vyděsily, protože pravda bezprostředně po návratu z Cosautlánu jsme působily asi jako dvě zmoklé slepice (taky tady dost prší, tak možná i to sehrálo svou roli). Jelikož se ten den hodně mluvilo a ne vždycky se stíhalo překládat španělsky nemluvící a nerozumící Matě, kterou ještě Cosautlán dost

vyšokoval (nedejte se zmást idylickou fotkou přiloženou k předchozímu článku), takže večer nepůsobila úplně pozitivně. Ale odhodlání a energie, se kterou se Hector a Imelda pustili do práce, nás uklidnila. Druhý den (4.7.) jsme se dali volno, abychom se trochu vzpamatovaly z šoku, který nám Cosautlán způsobil, a poznaly Coatepec. Takže jsme den začaly hodinovou chůzí do centra, aby přesně když jsme tam došly, začalo pršet. A tak jsme zaběhly do nejbližší kavárny, vylezly do prvního patra k oknu a čučely dvě hodiny na déšť na náměstí jak z kukaně. Kafe bylo půllitrové a Maťa bleskurychle vybílila košíček se zákusky, a tak si Mexiko zase zlepšilo skóre. Když konečně přestalo pršet, prolezly jsme všechny obchůdky pátrajíce po něčem teplém na sebe, jelikož když člověk slyší Mexiko, tak logicky balí plavky, ne? Navíc v Čechách zakoupený průvodce Matě nakecal, že i během období děsťů je průmerná teplota kolem 30 °C. Jenže po revizi coatepecké módy jsme konstatovaly, že radši zkusíme vydržet v několika vrstvách dovozených tílek. Už jsme to přes týden a zatím každý den pršelo, ale my nepřestáváme doufat, že jednoho dne zase uvidíme slunce. 

Co se bydlení týče nakonec se podařilo domluvit výhodnou výměnu dvouměsíčního bydlení v hostelu elcafe-tal Apan za kurz angličtiny pro zaměstnance Apanu, tedy hostelu, muzea kávy a kaváren. Startovním dnem kurzů bylo zvoleno pondělí a my jsme se v pátek (6.7.) rozloučily s chatičkou za městem a přestěhovaly do centra do hostelu. Imelda mezitím domluvila ještě další skupinu zájemců o angličtinu a i místo pro výuku na faře kostela San Jerónimo na hlavním náměstí v Coatepecu..tak snad nás nevyženou, až se provalí, že jsme ateistky. 

Pro více fotek nejen z Coatepecu klikněte na http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151030455993416.459349.722963415&type=3 (snad to bude fungovat)

Autor: Daniela Hrušková | úterý 10.7.2012 6:52 | karma článku: 8,08 | přečteno: 689x
  • Další články autora

Daniela Hrušková

Papantla, Voladoři a El Tajín

Cestu do Papantly jsme původně plánovaly na předminulý víkend, ale plány nám narušil Ernesto (hurikán, který se přehnal přes Yucatán a na sever cestoval dál přes Veracruz.) Tak jsme cestu o týden odložily, ale pak se stejně během 4-hodinové cesty autobusem děsily, že si Ernesto oblíbil Mexiko stejně jako my a nehodlá ho opustit. Celý pátek totiž lilo jako z konve...Papantlu jsme tedy první odpoledne prozkoumávaly v děsti. Za ty dva měsíce jsme už zmexičtěly a odvykly používání děstníků (svou roli hrálo i to, že jsme žádný neměly a v pláštěnkách jsme strašit nechtěly.)

27.8.2012 v 6:39 | Karma: 7,43 | Přečteno: 461x | Diskuse| Ostatní

Daniela Hrušková

Xalapa nebo taky Jalapa

Xalapa je hlavní město státu Veracruz, název města je čte "chalapa" a podle toho jsou pojmenované i slavné papričky jalapeños. Ve státě Veracruz už přes měsíc bydlíme a co chvíli kolem po silnici jezdí auta se zakuklenými vojáky na korbě, kteří v rukou drží samopaly. Včera jsme dokonce potkali menší kolonu takových aut a jedno mělo na střeše normálně kulomet! Naše původní doměnka, že jedeme do státu, který je od hranice s USA celkem daleko, takže je relativně klidný, byla mylná. Veracruz je naopak jeden z nejnebezpečnějších států Mexika, jeho největší město je totiž nejvýznamnějším přístavem země, kudy se dají pašovat všelijaké srandy...

13.8.2012 v 6:42 | Karma: 8,71 | Přečteno: 572x | Diskuse| Ostatní

Daniela Hrušková

Muzeum kávy a přestřelka

V pondělí a ve středu večer učíme pár kilometrů od Coatepecu v muzeu kávy v komunitě El Grande. A aby předávání informací nebylo jednostranné, jednoho dne jsme si od jedné z našich studentek vyžádaly výklad s prohlídkou muzea. A tak se potvrdilo naše podezření, že kafe neroste na policích v supermarketu..

6.8.2012 v 7:15 | Karma: 9,48 | Přečteno: 621x | Diskuse| Ostatní

Daniela Hrušková

Fiesta v Xicu

Ať přijedete do Mexika v jakoukoli dobu, určitě se vám podaří zažít nějakou fiestu. My jsme měly to štěstí, že během celého července ve vesničce Xico probíhají oslavy svaté Máří Magdaleny, jejíž kostel stojí v centru vsi (ves je velká asi jako menší české město, má 30 000 obyvatel). Na fiestu se sjíždějí lidé nejen z okolí, ale i z 5 hodin cesty vzdáleného hlavního města.

29.7.2012 v 4:33 | Karma: 7,72 | Přečteno: 711x | Diskuse| Ostatní

Daniela Hrušková

Zimpizahua a děti

Další týden jsme začaly učit kromě dvou kurzů dospělých i děti. Dětský kurz byl domluven na každý den od pondělí do čtvrtka na hodinu a půl na haciendě Zimpizahua. Zimpizahua je vesnička asi 3 kmza Coatepecem. Na haciendách dříve žili patroni (u nás bychom je asi nazvali velkostatkáři), kteří na svých pozemcích zaměstnávali v podstatě celou vesnici. Dnes v haciendě Zimpizahua žije rodina majitele a provozují tam restauraci a hotel (kdo by náhodou hledal ubytování v okolí Coatepecu http://www.haciendazimpizahua.com/)

23.7.2012 v 20:11 | Karma: 7,43 | Přečteno: 568x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

ANALÝZA: Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 652x
Studentka FSV UK. Absolvent ročního programu AFS v Argentině. Dobrovolník neziskových organizací AFS a United Vision. Momentálně s United Vision na dva měsíce v Mexiku ve státě Veracruz v městě Coatepec.

Seznam rubrik