Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přesuny Mexico City - Xalapa - Coatepec - Cosautlan - Coatepec

Nový týden jsme začaly přesunem z Mexico City do hlavního města státu Veracruz Xalapy (čte se to chalapa a občas píše taky Jalapa a jsou podle toho pojmenované pálivé papričky jalapeños.) A jelikož Estela pojala péči o nás velice zodpovědně, rozhodla se poslat nás tím nejlepším autobusem (samozřejmě taky nejdražším) a přestože nás znala jen tři dny, půjčila nám na lístky peníze, protože terminál z neznámého důvodu odmítal přijmout naše karty..

Bus se jmenoval ADO platino, bylo v něm jen 25 sedadel možných uzpůsobit jako lehadla a před každým byla obrazovka. Každá jsme ji využily jinak, Maťa sledovala koncert Shariky a pak Britney Spears (?!) a já jakožto komiskový fanda koukala na Thora a Captain America (Maťa vzkazuje ?!) Po čtyřech hodinách jsme dorazily do cíle a tam na nás čekala další pečovatelka, Imelda. Imelda je zakladatelkou organizace Mujeres Productivas, která sdružuje ženy, které se pokoušejí o finanční nezávislost tím, že vyrábějí

šperky z kávových zrn, šijí košile, vyšívají, háčkují atd. Imelda se snaží jim pomoci tím, že píše projekty, aby získala peníze od státu na podporu jejich dílen a jejich výrobky potom prodává ve svých třech obchodech. Imelda nás svým autem přemístila do městečka se statusem "pueblo mágico" (uděluje mexický sekretariát turismu) Coatepecu. A jelikož je Imelda neskutečně akční a pracovitý člověk, který nikdy neztrácí čas, rovnou nás odvezla do redakce týdeníku El Regional, abychom poskytly interview. Interview s námi provedl Imeldin kamarád, novinář a manžel dcery majitele týdeníku, Hector, který nám dokonce zajistil i na tu noc ubytování. Po interview nás Imelda, Hector, jeho žena Mary Paz a jejich tři synové doprovodili do meditačního centra Ashram, kde jsme přespaly a druhý den ráno bio vegetariánsky posnídaly. 

 

V úterý dopoledne jsme vyjeli do Cosautlánu, který měl být naším působištěm na nadcházející dva měsíce. Podle Imeldina popisu je Cosautlán mini vesničkou, která má ovšem asi 10 000 obyvatel - holt mexická realita je taková, že se všechno pohybuje v trochu jiných číslech než u nás. V Cosautlánu měla proběhnout organizační schůzka s lidmi, kteří by k nám chodili na hodiny angličtiny, naší koordinátorkou měla být jakási Isela, která měla za úkol všechno domluvit a zorganizovat. Jenže když jsme dojeli po Isele ani stopy a po potenciálních studentech jakbysmet. Takové uvítání jsme neočekávaly, především absence osoby, která se o nás měla starat a se kterou jsme během našeho působení měly spolupracovat, nás vyděsila. Vida Matino zděšení, jala jsem se přesvědčovat Imeldu o návratu do Coatepecu a organizaci kurzů tam. Přestože Imelda s tímto scénářem nepočítala, povědomí o možnosti kurzů v Coatepecu předem nešířila a měla spoustu vlastní práce, vyhověla nám a my se s úlevou vrátily zpět. Imelda na změnu plánů zareagovala neuvěřitelně pohotově a okamžitě nám domluvila ubytování na následujících pár dní, než se zajistí nějaké permanentní. Následující tři noci jsme tedy strávily v chatičce u restaurace La Cabaña del Tío Yeyo na okraji Coatepecu u řeky obklopené lesy (nebo pralesy, neskáčou tam opice, ale český les to taky není.)

Autor: Daniela Hrušková | pondělí 9.7.2012 7:00 | karma článku: 7,58 | přečteno: 566x
  • Další články autora

Daniela Hrušková

Papantla, Voladoři a El Tajín

Cestu do Papantly jsme původně plánovaly na předminulý víkend, ale plány nám narušil Ernesto (hurikán, který se přehnal přes Yucatán a na sever cestoval dál přes Veracruz.) Tak jsme cestu o týden odložily, ale pak se stejně během 4-hodinové cesty autobusem děsily, že si Ernesto oblíbil Mexiko stejně jako my a nehodlá ho opustit. Celý pátek totiž lilo jako z konve...Papantlu jsme tedy první odpoledne prozkoumávaly v děsti. Za ty dva měsíce jsme už zmexičtěly a odvykly používání děstníků (svou roli hrálo i to, že jsme žádný neměly a v pláštěnkách jsme strašit nechtěly.)

27.8.2012 v 6:39 | Karma: 7,43 | Přečteno: 461x | Diskuse| Ostatní

Daniela Hrušková

Xalapa nebo taky Jalapa

Xalapa je hlavní město státu Veracruz, název města je čte "chalapa" a podle toho jsou pojmenované i slavné papričky jalapeños. Ve státě Veracruz už přes měsíc bydlíme a co chvíli kolem po silnici jezdí auta se zakuklenými vojáky na korbě, kteří v rukou drží samopaly. Včera jsme dokonce potkali menší kolonu takových aut a jedno mělo na střeše normálně kulomet! Naše původní doměnka, že jedeme do státu, který je od hranice s USA celkem daleko, takže je relativně klidný, byla mylná. Veracruz je naopak jeden z nejnebezpečnějších států Mexika, jeho největší město je totiž nejvýznamnějším přístavem země, kudy se dají pašovat všelijaké srandy...

13.8.2012 v 6:42 | Karma: 8,71 | Přečteno: 572x | Diskuse| Ostatní

Daniela Hrušková

Muzeum kávy a přestřelka

V pondělí a ve středu večer učíme pár kilometrů od Coatepecu v muzeu kávy v komunitě El Grande. A aby předávání informací nebylo jednostranné, jednoho dne jsme si od jedné z našich studentek vyžádaly výklad s prohlídkou muzea. A tak se potvrdilo naše podezření, že kafe neroste na policích v supermarketu..

6.8.2012 v 7:15 | Karma: 9,48 | Přečteno: 621x | Diskuse| Ostatní

Daniela Hrušková

Fiesta v Xicu

Ať přijedete do Mexika v jakoukoli dobu, určitě se vám podaří zažít nějakou fiestu. My jsme měly to štěstí, že během celého července ve vesničce Xico probíhají oslavy svaté Máří Magdaleny, jejíž kostel stojí v centru vsi (ves je velká asi jako menší české město, má 30 000 obyvatel). Na fiestu se sjíždějí lidé nejen z okolí, ale i z 5 hodin cesty vzdáleného hlavního města.

29.7.2012 v 4:33 | Karma: 7,72 | Přečteno: 711x | Diskuse| Ostatní

Daniela Hrušková

Zimpizahua a děti

Další týden jsme začaly učit kromě dvou kurzů dospělých i děti. Dětský kurz byl domluven na každý den od pondělí do čtvrtka na hodinu a půl na haciendě Zimpizahua. Zimpizahua je vesnička asi 3 kmza Coatepecem. Na haciendách dříve žili patroni (u nás bychom je asi nazvali velkostatkáři), kteří na svých pozemcích zaměstnávali v podstatě celou vesnici. Dnes v haciendě Zimpizahua žije rodina majitele a provozují tam restauraci a hotel (kdo by náhodou hledal ubytování v okolí Coatepecu http://www.haciendazimpizahua.com/)

23.7.2012 v 20:11 | Karma: 7,43 | Přečteno: 568x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 652x
Studentka FSV UK. Absolvent ročního programu AFS v Argentině. Dobrovolník neziskových organizací AFS a United Vision. Momentálně s United Vision na dva měsíce v Mexiku ve státě Veracruz v městě Coatepec.

Seznam rubrik