Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Víkend v Tepoztlánu

Tepoztlán nás hned první noc uvítal šílenou bouřkou, kterou dokonce i někteří domorodci nazvali největší bouřkou vůbec. Déšť pokračoval i během celého dopoledne, kdy měla na zahradě začít oslava, všichni ale stále stejně usilovně pokračovali v jejích přípravách. Stále jsme čekali na povel, že se oslava přesouvá dovnitř nebo dokonce ruší..

El Tepozteco

Déšť si nakonec zřejmě uvědomil, že plány tady holt nenaruší, a tak kolem poledne dal pokoj.

Postupně se trousily děti doprovázené rodiči, až se na zahradě sešlo cca 60 lidí. Děti řádily na skákacím hradu, na trampolíně, v kartónových domečcích a nejotužilejší i v bazénu. Rodiče se bavili mezi sebou a ani se nesnažili své potomky nějak usměrňovat, chránit je před případnými pády z trampolíny a jinak je omezovat. I když se později podávalo jídlo, rodiče děti, které o něj po pár soustech ztratily zájem, nechali bez křiku a boje jít si zase hrát. Když si představím českého rodiče ve stejné situaci, nejdřív by jako smyslů zbavený za hurónského řevu cválal kolem trampolíny, aby odchytil svou ratolest a přemístil ji do bezpečné vzdálenosti od ďábelského vynálezu trampolíny. Poté by vzpouzejícímu se děcku napchal do hrdla potravu jako huse šlejšky za opakování sloganu "za maminku, za tatínka.." 

Jelikož ani pár piv Corona neotupilo mou soudnost natolik, abych se

připojila k řádění na nafukovacím hradu, vyrazily jsme s Maťou za poznáním města. Cestou k našemu cíli - aztécké pyramidě El Tepozteco (podle syna slavného Quetzalcoatla) - jsme musely odolávat svodům stánků s řemeslnými výrobky. Jelikož jsme samozřejmě všechno musely alespoň letmo zkouknout, relativně krátkou vzdálenost k úpatí hory, ke které nás neustále směroval ukazatel a na níž se údajně měla pyramida tyčit, šly nekonečně dlouho. Což mělo za následek to, že jsme 2 500 m stoupání musely zvládnout za 45 minut, jinak by nás už k pyramidě nepustili. Ne že by to stoupání bylo zrovna jednoduché..zpocené, ufuněné, ale spokojené jsme nakonec dorazily na posledních 5 minut, než začal hlídač lidi z pyramidy vyhánět. A tak všechno dobře dopadlo a cestou zpátky jsme se dokonce i mohly pokochat, jak ta cesta skoro-pralesem nahoru byla vlastně hezká. Náš výkon byl později toho dne prohlášen za rekordní, jelikož domorodci tam prý lezou cca 2 hodiny.

Druhý den (1.7.) žilo Mexiko volbami prezidenta, senátorů a poslanců. V Tepoztlánu volby probíhaly z našeho pohledu velmi neformálně. Volilo se na náměstí pod širým nebem, voliči dostali tři různé hlasovací lístky, odešli je vyplnit do budky vyrobené z kartonu a vhodili je do kartonových uren. Kdo se ve frontě nudil, mohl si čekání zkrátit nákupem nebo se posilnit jídlem, protože na náměstí zároveň s volbami probíhal pravidelný nedělní trh. Celé to na nás působilo dost zmateně, ale voliči si asi věděli rady, protože k volbám přišlo rekordních 63%. Tak jsme si ten mumraj zdokumentovaly a vydaly se zpět do Mexico City.

Autor: Daniela Hrušková | pondělí 9.7.2012 4:42 | karma článku: 7,88 | přečteno: 603x
  • Další články autora

Daniela Hrušková

Papantla, Voladoři a El Tajín

Cestu do Papantly jsme původně plánovaly na předminulý víkend, ale plány nám narušil Ernesto (hurikán, který se přehnal přes Yucatán a na sever cestoval dál přes Veracruz.) Tak jsme cestu o týden odložily, ale pak se stejně během 4-hodinové cesty autobusem děsily, že si Ernesto oblíbil Mexiko stejně jako my a nehodlá ho opustit. Celý pátek totiž lilo jako z konve...Papantlu jsme tedy první odpoledne prozkoumávaly v děsti. Za ty dva měsíce jsme už zmexičtěly a odvykly používání děstníků (svou roli hrálo i to, že jsme žádný neměly a v pláštěnkách jsme strašit nechtěly.)

27.8.2012 v 6:39 | Karma: 7,43 | Přečteno: 461x | Diskuse| Ostatní

Daniela Hrušková

Xalapa nebo taky Jalapa

Xalapa je hlavní město státu Veracruz, název města je čte "chalapa" a podle toho jsou pojmenované i slavné papričky jalapeños. Ve státě Veracruz už přes měsíc bydlíme a co chvíli kolem po silnici jezdí auta se zakuklenými vojáky na korbě, kteří v rukou drží samopaly. Včera jsme dokonce potkali menší kolonu takových aut a jedno mělo na střeše normálně kulomet! Naše původní doměnka, že jedeme do státu, který je od hranice s USA celkem daleko, takže je relativně klidný, byla mylná. Veracruz je naopak jeden z nejnebezpečnějších států Mexika, jeho největší město je totiž nejvýznamnějším přístavem země, kudy se dají pašovat všelijaké srandy...

13.8.2012 v 6:42 | Karma: 8,71 | Přečteno: 572x | Diskuse| Ostatní

Daniela Hrušková

Muzeum kávy a přestřelka

V pondělí a ve středu večer učíme pár kilometrů od Coatepecu v muzeu kávy v komunitě El Grande. A aby předávání informací nebylo jednostranné, jednoho dne jsme si od jedné z našich studentek vyžádaly výklad s prohlídkou muzea. A tak se potvrdilo naše podezření, že kafe neroste na policích v supermarketu..

6.8.2012 v 7:15 | Karma: 9,48 | Přečteno: 621x | Diskuse| Ostatní

Daniela Hrušková

Fiesta v Xicu

Ať přijedete do Mexika v jakoukoli dobu, určitě se vám podaří zažít nějakou fiestu. My jsme měly to štěstí, že během celého července ve vesničce Xico probíhají oslavy svaté Máří Magdaleny, jejíž kostel stojí v centru vsi (ves je velká asi jako menší české město, má 30 000 obyvatel). Na fiestu se sjíždějí lidé nejen z okolí, ale i z 5 hodin cesty vzdáleného hlavního města.

29.7.2012 v 4:33 | Karma: 7,72 | Přečteno: 711x | Diskuse| Ostatní

Daniela Hrušková

Zimpizahua a děti

Další týden jsme začaly učit kromě dvou kurzů dospělých i děti. Dětský kurz byl domluven na každý den od pondělí do čtvrtka na hodinu a půl na haciendě Zimpizahua. Zimpizahua je vesnička asi 3 kmza Coatepecem. Na haciendách dříve žili patroni (u nás bychom je asi nazvali velkostatkáři), kteří na svých pozemcích zaměstnávali v podstatě celou vesnici. Dnes v haciendě Zimpizahua žije rodina majitele a provozují tam restauraci a hotel (kdo by náhodou hledal ubytování v okolí Coatepecu http://www.haciendazimpizahua.com/)

23.7.2012 v 20:11 | Karma: 7,43 | Přečteno: 568x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové ostřelovali Charkov, střely zasáhly obytné domy a zranily šest lidí

24. dubna 2024  8:33,  aktualizováno  9:08

Sledujeme online Rusko útočilo střelami S-300 na Charkov. Poničené jsou čtyři obytné budovy, oznámil starosta...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 7:53

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při incidentu se...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 652x
Studentka FSV UK. Absolvent ročního programu AFS v Argentině. Dobrovolník neziskových organizací AFS a United Vision. Momentálně s United Vision na dva měsíce v Mexiku ve státě Veracruz v městě Coatepec.

Seznam rubrik